Sök
  • Jenny Gunn

Foglossning & Fascia

Uppdaterad: mar 7


Det är en välsignelse att vara gravid, för de flesta i alla fall. Tyvärr är det inte dans på rosor för alla. Foglossning är ett besvär som kan plåga de gravida kvinnor.


För er som inte vet vad foglossning är kan ni läsa här.


Bäckensmärtan kan vara från lätt lindrig till rent helvetisk! Ursäkta hårda ordet men det känns verkligen så för de som drabbades hårt. Smärtan brukar försvinna efter förlossningen men vissa fortsätter lida långt after graviditeten, t.o.m resten av livet.


I detta inlägget ska jag ta upp sambandet mellan foglossning/bäckensmärta och fascia. Först kommer jag berätta om min upptäcktsresa.


Hur det började..

Jag startade min massageverksamhet i Sverige 2007 i ett litet rum i Margretelund, Åkersberga. Redan då masserade jag annorlunda. Det var fler kvinnliga kunder som berättade för mig att de blev bättre eller smärtfria i höft- & bäckenpartiet efter behandling. De hade provat andra massageformer men aldrig känt likadant. De beskrev att smärtan kom när de var gravida (25 år sedan för en!!!) men gav sig inte. Det var värst på morgnarna efter de har legat en hel natt. Vissa behövde t.o.m. hjälpa till att flytta på benen med händerna. Sedan lättade det sig när de har varmt upp och rört på sig.


Nyfikenhet väcktes om höft-/bäckensmärta under graviditet och vad var det jag gjorde som gjorde skillnad gentemot andra massageformer.


Äntligen min tur, yeah!

När jag äntligen lyckades med min 4:e graviditet på våren 2008 efter tre missfall (läs här) så fick jag första känningen i höfterna i v20. "Ooh yeah, nu kommer det!" Jag hade väntat med spänning att kunna uppleva smärtan med tanken på att jag kunde behandla det själv.


Rygginfo hos sjukgymnast, en smärtsam gravid kvinna

I samma veva fick jag inbjudan till Rygginfo för Gravida hos en lokal sjukgymnast. Självklart ville jag veta vad som väntas under graviditeten. Jag är intresserad av alla smärtor och krampor, dels för min nyfikenhet men mest för att kunna använda min egen erfarenhet till att kunna hjälpa andra.


Det blev bara jag och en annan kvinna. Hon gick långsamt och smärtsamt för varje steg. Stackars henne...det smärtade i mig att se hennes lidande.


Vi fick information om vad hände med fogarna under graviditet och vilka besvär man kunde få samt vad man kunde göra för att lindra.


Smärtan eskalerade

Jag som i vanligan fall brukade massera bort smärtor innan de växer lät jag smärtan förvärras istället för att kunna uppleva hur ont det kunde göra osv. Jag hade t.o.m. sett en gravid kvinna som kom i rullstol till Bassängträning för Gravida och sedan lyftades ner med kranen ned i vattnet där hon tränade utan stöd. Så illa kunde det vara!


Dag för dag eskalerade smärtan för mig. Till slut vaknade jag av knivhuggssmärta i höfterna ca kl02.00 en natt i v22, trots att jag låg stilla på vänstra sidan. När jag försökte flytta högra benet högg det till ännu mer - jag var helt förstenad, HJÄLP!!! Smärtan var så outhärdig och läskig, oj fy vilken känsla! Stackars alla gravida som lider av det, nu förstår jag hur ni känner och jag lider med er.


"Ska jag fortsätta låta det försämras eller räcker det?" övervägde jag. Det räckte tyckte jag, jag ville inte lida mer bestämde jag. Då började jag sätta igång masserande på högra höft/bäcken och efter en kort stund kunde jag lyfta benet utan smärta, å skööööönt! Jag klarade hela graviditeten med själv masserande.


Tack Kiropraktor Joakim Lång

När jag blev gravid med andra dottern fick jag kramp i bröstryggen efter att ha burit min ett-åring en hel del samt jobbade med massage de sista 4 månaderna, framåtlutande med tunga bröst och mage.


Jag gick till min kiropraktor Joakim Lång för att behandla ryggen. Fick också tips på hur jag skulle aktivera bålen och stabilisera bäckenet vid varje rörelse. Det har hjälpt mig enormt, inte bara med foglossningen utan även i vardagsrörelser.


Stort tack Joakim!


Fascias roll i Foglossning

Fogarna är uppluckrade under graviditet för att förbereda sig för förlossning genom slidan. Om lederna är överrörliga drar fascian ihop sig för att stabilisera. Det förklarade varför det hjälpte när jag med kiropraktorns tips aktiverat bålen och stabiliserat bäckenet. På så sätt slipper kroppen ta över och tvångt stabilisera genom att dra ihop fascian för att hålla ihop lederna.


När fascian har redan dragit ihop sig då är det med stor sannolikhet att den är ihopklistrad och stram. Då behöver du hjälp att återställa fascias egenskap.


Vi har skräddarsytt Foglossning Behandling för att hjälpa dig. Du får också tips för förebyggande. Njut av din graviditet!


402 visningar

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER