Sök
  • Jenny Gunn

FASCIA Adhesion (Vidhäftning)

Uppdaterad: mar 7


Den här faktorn ställer mest till med smärtor och även ohälsa.

För er som har kämpat med stelhet, sneda leder/kotor, smärtor vid rörelser, kronisktrötthet, fibromyalgi, lipödem och många fler symtomer, läs noggrann.


Slemmig och blöt

En av fascias egenskaper är att den ska vara slemmig och blöt för att fungera som glidyta mellan kroppens alla vävnader ända ner till mellan cellerna. Den fogar sammans, paketerar och separerar cellerna till vävnader, muskler, nerver, organ m.m.. Alla de fasciaytorna ska kunna glida fritt mot varandra samtidigt som de hålls ihop. Alltså, INGA YTOR SKA VARA IHOPKLISTRADE.

Det finns flera faktorer som torkar ut fascia men vi tar upp det i ett annat inlägg.


Vad händer när fascia torkas ut?

Jo, när fascia torkas ut känns det som silikon lim som har stelnat och ytorna limmat ihop . (Jag vet inte vad jag kan använda som exempel för att bättre förklarar det så vi får nöja oss med silikon lim än så länge ;-)).

När den väl har blivit ihopklistrad, då spelar det ingen roll hur mycket man stretchar, yogar, rehabtränar, får vanling massage, akupunktur osv. När den är uppvarmd då känns det lättare och elastisk. Men när den kallnar såsom när man har varit stilla ett tag då känns det jobbigt att börja röra på sig igen.


Mört eller segt kött?

Har du någånsin ätit kött? Om du drar köttfibrerna isär, det som håller köttet ihop innan det bryts, är fascia. Märkte du att vissa köttbitar är möra (lätt att dra isär och tugga i) och vissa sega (krävs kraft att dra isär och ännu mer kraft i käkmusklerna att tugga i) trots att det är köttet från samma del exempelvis rostbiff?  Den avgörande faktorn är fascian.

Vad försöker jag säga med köttexempeln?

Jo, tänk att en stor del av din kropp inuti består av fascia. Glider fascian bra då flyter dina rörelser utan ansträngning. Däremot, när fascian är ihopklistrad då är det ansträngande även med de enklaste rörelser såsom stå, gå, lyfta armen t.o.m. andas. 

Hur påverkar det hälsan?

Alla våra celler behöver näring, vatten, syre och avgiftning. Fascian ska vara genomsläpplig för att tillåta insläpp av näring, vatten och syre medan den ska tillåta utsläpp av slaggprodukter. När fascian är som silikon lim (en metafor) då funkar det varken insläpp eller utsläpp. 

Kan man återställa glidförmågan?

Ja, det kan man. Läs mer eller boka din Fascia Repatterning™ Behandling.

157 visningar

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER